Účinné látky v chilli papričkách
Historie chilli papriček
Chilli paprika je součástí lidského stravování již od roku 7500 před
Kristem. Podle archeologického nálezu byly první chilli papričky
"domácky" pěstovány před více jak 1000 lety (nálezy v peruánských
hrobkách). Pochází z oblasti Střední Ameriky. Karibští domorodci s ním
seznámili už Kolumbovi námořníky. Kryštof Kolumbus byl pak první
Evropan, který okusil pálivou chilli papričku a pojmenoval jí anglicky
“pepper”, to kvůli chuti podobné pepři. Bylo to roku 1493 na Haiti.
Proto se i dnes v moderní angličtině používá stejný výraz pro pepř jako
pro papriku. Lékař Kolumbovi výpravy dr. Chan tehdy psal o stravě
domorodců a o koření na ryby a ptáky jimi používané pod názvem Agi nebo
Aji. Na konci 15. století díky zmíněným Kolumbovým cestám zaplavily
papričky i "starý kontinent".V Evropě sloužily nejprve jako okrasné
rostliny, později byly hojně využívány v gastronomii a léčbě různých
onemocnění. Později se díky Španělům kolonizujícím Mexiko rozšířily
zejména do celé Asie, kde rekordy v pojídání či pěstování papriček se
pyšní především Indie.
Účinné látky v chilli papričkách
Látka obsažená v chilli papričkách nebo feferonkách se jmenuje
"kapsaicin" (80% zásob drogy se nachází v žebrech a semenech paprik),
která se dobře rozpouští v tucích. Jedná se o rostlinný alkaloid, který
dráždí receptory nervových zakončení jazyka a tím způsobuje pocit
pálení. Ostrost koření závisí na druhu (obsahu kapsaicinu) včetně jemně
kořenisté s pikantní chutín připomínající spíše zeleninu než koření až
po ty ďábelsky pálivé. Kapsaicin povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu
sérového cholesterolu, triacylglycerolu (hlavni složky lipoproteinů,
které hrají důležitou roli v metabolismu jako zdroje energie a přenašeče
výživového tuku) a omezuje tvorbu tukových depozit v tepnách. Kromě
toho ředí krev a předchází tak vzniku trombózy, srdečního infarktu a
mozkové mrtvice. V poslední době se se o chilli diskutuje jako o
náhražce Aspirinu. Kapsaicin a dihydrokapsaicin brání vzniku krevních
sraženin. A oprávě antikoagulační účinky chilli by mohly nahradit
Aspirin, který kardiaci užívají na ředění krve, a to bez neblahých
vedlejších účinků, jak v prevenci onemocnění srdce, tak již při
rozvinuté chorobě.
Silné antibakteriální vlastnosti kapsaicinu jsou
účinné rovněž v prevenci chronických zánětů dutin proti ucpanému nosu.
Ostrá pálivost podporuje sekreci a pomáhá očišťovat sliznici nosu.
Červené
plody pomáhají snižovat vysokou hladinu inzulinu v krvi. Australští
vědci prokázali, že množství inzulinu potřebného ke snižení krevního
cukru po jídle je nižší, jestliže pokrm byl kořeněn chilli. Tvoří-li
chilli pak pravidelnou součást jídelníčku, potřeba inzulínu klesne ještě
níže. Navíc bylo zjištěno, že účastníci výzkumu, kteří ve své kuchyni
čili papričky obvykle nepoužívají, měli sníženou chuť k jídlu, a to
zvláště na tučné, slané a sladké pokrmy. Zjistilo se, že konzumace
červených papriček může pomáhat regulovat apetit a spalovat více kalorií
po jídle zvláště u lidí, kteří nekonzumují toto koření pravidelně.
Mimo
dalších látek obsahuje hlavně vitamíny C, karoten B a E. Papričky
podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové
ústrojí (!). V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Mají
příznivý účinek na zažívání. Hřejivé a povzbuzující účinky chilli
papriček se používají se při nachlazení, tlumí revmatické bolesti při
slabém krevním oběhu a také zlepšují stravitelnost tučných a těžkých
pokrmů, protože podporují vylučování trávicích šťáv. Masti s výtažkem
čili pomáhají lidem, kteří trpí artrózou, mazáním se zlepší prokrvení
postiženého kloubu. Nové výzkumy rovněž odhalily, že výtažek z papriček v
kombinaci s další látkou může vytvořit účinné anestetikum.
Je prokázáno, že kultury zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením,
snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi,
zejména těmi co vyvolávají průjem. Chilli přivodí změny ve střevní
sliznici, která potom leccos snese. Chilli je považováno také za
afrodisiakum.
Papričkami
chilli označujeme dnes různé druhy početné členy rodu Capsicum jako
například: Serrano, Habanero, Chipotle nebo Jalapeňo aj. V obchodech se
navíc setkáme nejen s celými plody, ale spíše také různě upravenými
směsmi jako koření - mleté chilli koření, cayenský pepř, feferonky nebo
jako různé omáčky (Tabaco, Chilli omáčka aj.). Názvem cayeský pepř bývá
často označován prášek ze sušených chilli papriček. Má žlutou až
červenou barvu a velmi palčivou chuť. Je to jemně mletý prášek z chilli
paprik dlouhých asi 5-20 mm ("Capsicum frutensens L."). Jméno získalo od
přístavního města Cayenne ve Francouzské Guayaně a do Evropy se
dostalo koření krátce po objevení Ameriky.
Příčiny velké obliby chilli papriček
Obecně řečeno plody tohoto koření podle odrůdy svou pálivou chutí více
prokrvují receptory na sliznici v ústech a s nimi i sousední "chuťové"
nervy". Jídlo nám chutná lépe a intenzivněji vnímáme jednotlivé chutě
(sladkost, kyselost, slanost a hořkost). Ostrá chuť ovlivňuje i vnímání
bolesti. Pokud začne být pálení v ústech nesnesitelené, spustí náš
organismus nouzový režim. Stejně jako při těžkém poranění produkuje více
endorfinů, které vyvolávají určitý druh euforické nálady, mluvíme o
tzv. "propert-high-efektu". Ostré jídlo působí v tomto okamžiku jako
droga způsobující pocit štěstí. Oheň v hrdle otevírá póry po celém
těle, od hlavy až k patě. Začínáme se potit a v důsledku toho klesá naše
tělesná teplota. To je jeden z důvodů, proč obyvatelé zemí s horkým
podnebím tak rádi jedí ostré pokrmy.
Zdravotní přínos chilli papriček
Chilli paprička patří (mimo jiné obsahují vitamíny A, B. a C, draslík,
vápník) patří mezi rostliny významně posilující náš imunitní systém.
Podle nejnovějších vědeckých studií kapsaicin zabíjí rakovinonotvorné buňky působící rakovinu prostaty.
Kapsaicin
obsažený v různých krémech či hojivých náplastech zmírňuje bolesti
kloubu při revmatismu, artritidě a fybromyalgii (onemocnění podpůrných
tkání a pohybového a parátu s bolestmi a projevy únavy ve svalech,
vazech a šlachách).
Přidává se také do masážních směsí pro
sportovce. Prohřívá jejich svaly před výkonem nebo v příliš chladném
prostředí (například outdoorové sporty), aby se tím eliminovalo riziko
zranění. Jelikož tato složka chilli snačně prokrvuje tkáně, je nutno
vyzkoušet přípravek nejprve na malé části pokožky. Některé osoby jsou
totiž na kapsaicin velmi citlivé, což se projeví zarudnutím kůže a
nepříjemným pálením, jež zmizí až po delší době.
Kapsaicin povzbuzuje
metabolismus a zvyšuje ho až o 25 %. Přijatou potravu pak spálíme
rychleji a riziko, že přibereme se snižuje. Zvýšená produkce žluči a
žaludečních šťáva způsobí lepší rozklad potravy a strávení příliš
tučných jídel. Kyselé žaludečná šťávy kromě toho fungují antibakteriálně
a tím ničí choroboplodné zárodky ve střevech. Mizí křeče, nadýmání,
aktivita střevní flóry peristaltiky nabírá na obrátkách a natráveniny
procházejí "tunelem " daleko rychleji. Lepší trávení znamená čistší
organismus včetně kvalitnější pleti. Díky "dábelským plodům" se můžeme
také více usmívat, neboť kapsaicin má pozitivní vliv na zdravé zuby.
Ostré jídlo podporuje tvorbu slin, Díky tomu jsou zuby i ústní dutina
lépe čištěny od zbytků potravin.
Zdravotní varování
Chilli se nedoporučuje konzumovat pokud trpíme těžkou formou akné,
proto jimi kořeníme jen opatrně. Stejná rada platí pro osoby s
přecitlivělým žaludkem, kdy ďábelská ostrost může působit pálení žáhy.
Také při zánětu močového měchýře a problémech s ledvinami používání
chilli silně omezime.(!)
Měření pálivosti chilli papriček
Pálivost paprik chilli se měří Scovilleovou stupnicí od 1 do 120 jednotek.
Základem
testu je konstantní roztok paprik, který je následně rovnoměrně ředěn a
zkoušen nejméně pěti ochutnávači až do té doby, než pálivost zmizí.
Dnes se síla pálivosti papriček stanovuje plynovou chromatografií. Počet
Scolvilleových jednotek pálivosti ("Scoville hear Units", SHU =
jednotka, kterou se měří ostrost kapsaicinu) tedy odpovídá přítomnému
relativního množství kapsaicinu. Například známá tabascová omáčka se na
stupnici pohybuje od 2500 až 5000 SHU a lusky Habanero dopsahují 100 a
500 tisíc jednotek. Nejpálivější na světě, tzv. lusk "Joloki" z Indie,
dosahuje na škále SHU neuvěřitelného jednoho milionu jednotek SHU a tím i
hranice, kdy člověk je vůbec shopen vnímat ostrost. Nad tuto hodnotu
nepociťujeme žádný rozdíl v chuti. Jejich konzumaci můžeme přirovnat k
pocitu, jak bychom vypili sklenici kyseliny nebo snědli hrst střepů. Na
světě existuje několik nejpálčivějších odrůd chili papriček, které mohou
být i životu nebezpečné. Neuvážené experimenty si občas bohužel
vyžádají i lidské oběti. Za dosud nejpálivější chilli papričku byla
považována odrůda "red savina habanero". Jenže v severovýchodní oblasti
Indie pěstují takovou, která je dvojnásobně pálivá a má neuvěřitelný
milión Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Ne nadarmo se nazývá "bhut
jolokia", což v překladu znamená něco ve smyslu "chilli démon". Indické
papričky bhut jolokia, které používá tamní armáda na výrobu
ochromujících granátů, mají podle stupnice pálivosti 1 041 427 bodů.
Současné největší pěstitele a vývozce najdeme v oblasti západní Afriky,
Mexiku, Brazílii, Kolumbii, Kalifornii, Guayane, Vietnamu, Indii,
Indonézii no a malé množství produkují i květináče na balkónech u nás
:O)

Jak se ubránit pálivosti v ústech při předávkování
Pokud jsme si nechtěně překořenili jídlo chilli, nesnažíme se v žádném
případě zahnat pálení pitím vody. Nejlepším prostředkem je mléko nebo
jogurt. Pomůže i sýr, kousek chleba (pokryje sliznici a vsákne do sebe
sliny) nebo nejlépe - a to z vlastní zkušenosti doporučuji dát do úst
kostku cukru (nebo sladký bonbón, čokoládu), kterou necháme pomalu
rozpustit na jazyku, aby do sebe vstřebala ostrou chuť.
Nákup chilli papriček
Při nákupu čerstvých plodů chilli si všímáme slupky, která by měla
hladká a měla by se přirozeně lesknout. Důležitá je i pevnost papričky,
nekupujeme scvrklé a na pohled "ochablé" plody. Čerstvé papričky vydrží
bez újmy až týden v lednici. Můžeme je i zamrazit, ale ztratí tak na své
pikantní chuti. (Dadala je doporučuje uchovávat i po dlouhou dobu zcela
zalité v mikrovlnce zahřátým olejem v uzavřené nádobě víčkem v
chladničce.
Sušené celé chilli se liší vzhledově podle odrůdy a země,
ze které pocházejí. Sušením (na slunci nebo uměle) se chuťové
vlastnosti chilli mění, tedy i jejich pálivost. Některé voní po
lékořici, jiné po tabáku, oříšcích a čerstvém ovoci. Sušené plody vydrží
dobře uskladněné (ve vzduchotěsné nádobě) skoro bez omezení.
Použití chilli papriček v kuchyních
Používají se papričky čerstvé a sušené, dále pomleté a ve směsích spolu
česnekem, majoránkou, hřebíčky novým kořením, cuminem a někdy i
cibulovým práškem. Potravinářský průmysl i hospodyňky chilli využívají
přípravě masových i nakládaných zeleninových konzerv ( např. Kim-Chi),
uzenin, konzervaci ryb a vytváření různých např. grilovacích směsí.
Používá se na kořenění zejména jižních zelenin, přidává do masových šťáv
a jídel, jak z vepřových tak hovězích i rybích mas. Můžeme mleté chilli
použít i při přípravě hrachu, čočky, krémových a masových a rybích
polévek, dále při pečení včetně kuřat, husí, kachen a zcela nezbytné
jsou v guláších (např. "Chilli con Carne", Gulyás ) a omáčkách
("Tabasco"). Chilli je typickým kořením jihoamerické (např. v
"Empanadas", "Euchiladas"), indické, čínské, thajské, indonéské
("Sambal") kuchyních aj. se širokým spektrem použití.