čtvrtek 27. června 2013

kdo jste?



В одном американском аэропорту журналист расспрашивал людей на тему, что, по их мнению, является самым ужасным на свете?
Ответы были самые разные – войны, нищета, одиночество, немощная старость… В это время в зале находился буддийский монах. Журналист подошел к нему и задал тот же вопрос. На что монах ответил встречным вопросом:
- Кто Вы?
- Я - Джордж Кинг.
- Это всего лишь Ваше имя. Но кто Вы?
- Я журналист отдела новостей такого-то журнала.
- Это всего лишь Ваша профессия. Но кто Вы?
- Я – человек.
- Это всего лишь Ваша принадлежность к определенному биологическому виду. Но что выделяет Вас среди других людей? Кто Вы?

Репортер в растерянности замолк, так как не знал, что ответить. На это монах заметил:
- Вот это и есть самое ужасное на свете - не знать, кто Вы. 

Přetvářka není v životě moc pěkná vlastnost, je hlavně matoucí. Často sbíráme odvahu říkat i to, co není líbivé a populární. Upřímnost pramení z lásky, která je otevřená a přímá.
Ze strachu vzniká přetvářka a lež. Právě ze strachu se ohlížíme na možné reakce druhých lidí a vymýšlíme komplikované kombinace na místo jasné a stručné pravdy, kterou si neodvažujeme vyjádřit. Odvahou je umět říci "ne", bránit se tomu, co nás poškozuje, vyjádřit co cítíme, být upřímní a otevření, projevit své city a pocity.

Odvahou je žít svůj vlastní život podle své svobodné volby, bez ohledů na požadavky, nátlak či očekávání okolního světa.
Odvaha pramení z lásky a upřímnosti. Odvahou je přiznat si vlastní chyby, omyly, přešlapy a pády, neboť patří k životním zkušenostem. Pouze tehdy, když přiznáme sami sobě pravdu o nás samých, jsme schopni se poučit, Pak nazýváme věci pravými jmény, odhalíme příčiny, skutečné následky a hlavně můžeme učinit změny.