úterý 11. června 2013

Povodně 2013: Jak na chatu?

Ikdyž máme chatu na kopci v Lysolajském údoli v památkově chránené částí Prahy 6, nemohly  jsme  se do ní dostat z důvodů povodní. Povodně trvají už 10 dnů od 2.6. -12. 6-2013. Zkusili jsme se  podivat na svou zahrádku v sobotu  9.6.2013
 Povodně 2.6-10.6.2013 a  moderní Pražský okruh 
(Click image to zoom in!)
Na sidlišti Prosek, který je moderní a bezproblemový, jsme nástoupily na metro a  jeli až do stanice Muzeum.  




Stanice Muzeum je přestupná,  a pak ale už  bez přestupu rovnou do Dejvickou. Z Dejvické do Lysolaji jede BUS  obvykle cca 10minut. Bohužel  kvůli rozběsněné vodě v Podbabské ul., která běži těsně podel Vltavy,  naš autobus timto směru nejezdil. Tramvaje jezdily až na konečnou v Babě,  kde je tramvajová smyčka. Jak vidite na foto bus. zástavka byla pod vodou. Proto řidiči objžděly jiným směrem přes ul. Evropskou - Homěřice  do Lysolaje. Tam je naše chata.
Dokonce pod železničném mostem v povodňové  kaluži  uvízlo i auto. 
Jak vidite na Google-mapě (i na foto) pod vodou byl celý Hydrometeorologický areal, Cisářský ostrov, čistička, ZOO s přilehlými pozemkami. Pod vodou byly  vozovky ul. Podbabská a ul. Papírenská s podjezdem pod žellezniční drahou. Sama žel.dráha nebyla zatopená a byla propojena  s nádráži  Holešovice.

 To je pohled na podjezd  a na ul. V podbabě, kam ústí Šárecké údoli a údolí Lysolajské. Svou chatu vidime na mape Google, kde je vyznačena ul Štěpniční a nová zastávka Bus. Autobusy nejezdí dolu. Tam je viadukt pod vodou, což vidite na poslední fotografii. Objzdí daleko, po zpetné cestě až na ul.Evropskou.



 Konečně jsme dorazily do ul. Štěpničná-Lysolaje na svou chatu.  Zde pravidelně jezdí autobusy  každý den.  Záhrádka  toužila po nás. Syn posekal travnik. Já pozalivála rajčata a okurky.  Dali jsme kafe a s posledním busem jsme jeli domu na naš oblibený Prosek do stanice Střížkov. (architekta Patrika Kotasa)
Tato překrásná z skla a oceli stanice metra, kterou navrhl architekt Patrik Kotas, dostala v roce 2009 mezinárodní ocenění  a tak se dostala do společnosti takových staveb jako je například koncertní hala v Kodani, Evropský soudní dvůr v Lucemburku nebo centrální kurt ve Wimbledonu.