čtvrtek 23. května 2013

být sám sebou

žaba a štír

Sedí žába na okraji rybníka, když v tu se k ní přišourá štír: „Ahoj žábo! Byla bys tak hodná a převezla mě na druhou stranu?“ Žába zauvažuje, přeměří si štíra pohledem a zakroutí hlavou: „Copak si myslíš, že jsem blázen?! Vždyť jsi  štír a štíři zabíjí. Mně se ještě umírat nechce!“. „Ale žábo, vždyť to není v mém zájmu tě zabít! Jak bych se dostal na druhou stranu? A já se tam opravdu potřebuji dostat! Prosím, převez mě!“   Žába měla dobré srdce a tak podumá a říká: „Dobře. Naskoč si!“ Štír si vylezl na žábiny záda, žába vlezla do vody, odrazila se od břehu a pomalými tempy se začala blížit k druhému břehu. Štír se kochal okolní krajinou. Když se dostali zhruba do poloviny, do štíra cosi vjelo. Křečovitě vzepjal svůj malý ocásek s bodcem na konci a vší silou bodl žábu do zad. Ta se v mžiku začala topit, jak se jed začal rozlévat po jejím těle. S nádechem hrůzy a smutku stačila ještě před utonutím vykřiknout: „Vždyť si říkal, že není v tvém zájmu mě bodnout!? Vždyť se teď také utopíš!“ Na to štír, ještě než se také utopil: „Já vím. Moc se omlouvám. Ale jsem štír a štíři bodají. Nemohl jsem si pomoci. Snažil jsem se, věř mi!“
Stejně jako štír bude vždy štírem a žába žábou, tak každý z nás bude do smrti sám sebou. Každý jsme od přírody (či od Boha) a také z výchovy dostali výbavu, kterou od puberty již  velmi málo změníme. Většinu z nás učili pracovat na chybách, nedostatcích a tvrdili nám, že se „to poddá“, když se budeme snažit. Mnohým říkali, že se “to dá všechno” naučit. Proto se mnohdy chováme právě jako ten štír, který se snaží být někým, kým není. Nebo se chováme jako žába, která věří, že když se ostatní budou snažit tak mohou být tím, kým nejsou. 
Bohužel nejenom pohled do přírody ukazuje, že lidská přirozenost funguje krapet jinak.

жаба и скорпион

Сидела как-то на берегу реки лягушка и к ней подошел скорпион:-Лягушка, перевизи меня пожалуйста на тот берег...
-Ну нет уж, я тебя стану перевозить, а ты меня возьмешь да ужалишь, ищи дураков
-Но лягушка, если я тебя ужалю, ты утонешь а я вместе с тобой, так что зачем мне тебя жалить?
И лягушка согласилась. Скорпион влез ей на спину и они поплыли. Когда они доплыли до самой середины реки скорпион ужалил лягушку, та начала тонуть и из последних сил сказала:
-Зачем же ты ужалил меня? Ведь ты тоже утонишь, где же здесь логика?
-Причем здесь логика?


Я скорпион и такова моя природа как скорпиона..

"Иногда в жизни всё гораздо проще, чем мы думаем. Вор - ворует, Лгун - врет, Критик - критикует, а Насмешник - насмехается. Цель жизни Вредины - вредность. Нужно знать свою цель и идти к ней, несмотря ни на что. Ранят не критика или насмешки, а Ваша реакция на них." 
Бодо Шефер

Ты не можешь и не должен...
zаставлять человека заниматься поисками себя, все равно, что тащить осла к водопою. 
"Вот у тебя есть какая-то идея о том, что осел будет счастлив, если попьет холодной, чистой воды. И ты тащишь его к водопою. Осел говорит: "Не хочу" и упирается изо всех сил. Но ты наматываешь веревку на шею ослу и ведешь его. Ты привел его, но он не хочет пить. "Нет" - говорит осел. Ты расстраиваешься. Ты уговариваешь его: "Ослик, посмотри, какая чистая, прохладная вода. Тебе понравится. Попробуй. Ослик, милый, хороший, с тобою что-то не в порядке, если ты не хочешь пить." Ты уже потратил столько сил, чтобы привести осла. И ты понимаешь, что не можешь просто так бросить это. Ты садишься к ослу на голову и заставляешь его окунуть морду в поток. Но осел все равно вырывается и орет...
Так же многие люди делают с людьми. Ты будь в покое. Ты не можешь и не должен исправлять чей-то ум!
"     Цезарь Теруэл 

Vzpominate William Shakespeare: 
 „Celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci: mají své příchody a odchody; za život každý hraje mnoho rolí,“ vložil Shakespeare do úst jedné z postav své komedie Jak se vám líbí.
.JACQUES:"
Celý svět je scéna a muži, ženy, všichni jsou jen herci. Mají svá "vystoupí" a "odejde" a jeden herec hraje v sedmi aktech až sedm úloh. 

Nejprv nemluvňátko, v peřince vrnící a cintající. Pak žáčka s torbou, s červánkovým líčkem, jenž, fňukaje a nerad, jako šnek se šourá do školy. 
Pak zamilovaného, jenž vzdychá jako pec a tklivě "její" opěvá obočí. 
Pak vojáka - karaj, karamba! - s kníry jako pardál, hráče a rváče lechtivého na čest, bublinu slávy lovícího v jícnech nabitých děl.  Pak pana sudího s kulatým bříškem dobře napapaným, s pohledem přísným, bradkou pěstovanou, omšelé průpovídky ronícího.
Tak hraje, hraje, až v šestém aktu přehraje na dědka. Má bačkory, na nose brýle, u opasku měšec,
mladistvé spodky, ještě zachovalé, se na něm plandají a mužný hlas mu směšně přeskakuje do fistulky a piští zas jak děcku. Sedmý akt, jímž smutně napínavý děj se končí, je čiré zapomnění: pryč a pryč je zrak a sluch a čich a chuť a všechno. 
Каждый из нас играет роль, желаем мы этого или нет, осознаем или же остаемся в неведенье, но каждый день нам приходится надевать некую маску, которая дает чувство внутреннего комфорта и уверенности в себе. Использование ролей – это возможность быть разным в каждой ситуации."