sobota 17. srpna 2013

Vnímání /kritické myšlení/

S nohama pevně na zemi či s hlavou v oblacích?
/Kritické myšlení - Š.Miková, J.Stang/

Smyslové vnímání (S – sensing) a intuice (N – intuition) jsou dva různé způsoby, jimiž shromažďujeme data a informace, neboli bereme věci na vědomí.“ Tato psychická funkce je námi využívána v situaci, kdy se setkáváme s novými fakty či okolnostmi, s něčím, na co jsme se nemohli připravit. Lidé s převahou smyslového vnímání reagují v tu chvíli na to, co jim zprostředkovávají jejich smysly, na konkrétní fyzické stimuly. 
  •  Lidé s převahou intuice reagují na skutečnost nevědomým vnitřním vnímáním možností, které jsou ve věcech obsaženy. Smyslové vnímání nám říká, že něco existuje, intuice nám ukazuje, k čemu to má vztah a jaké to skýtá možnosti.
Smyslové typy žijí tím, co je teď a tady. V současnosti cítí jistotu, budoucnost vnímají jako nejistou a ohrožující. Zajímají je fakta, reálné skutečnosti, spoléhají se na svou zkušenost či čerpají z osvědčených zkušeností jiných. Jsou ukotveni v realitě, stojí pevně nohama na zemi . 
  •  Intuitivní typy žijí tím, co bude nebo co může být. Zajímají je nápady a eventuality, dávají přednost řešení nových problémů, nesnášejí rutinu a „párání se“ s detaily. Myslí na budoucnost,maji hlavu v oblacích. 
Všichni používáme jak intuici, tak smyslové vnímání, každý však jinou měrou. Jednomu způsobu dáváme přednost. Není lepší nebo horší způsob. Smysly mohou velmi přesně odhalit jednotlivosti konkrétní reality, pro samé stromy však občas nevidí les. Intuice ukazuje možnosti, které jsou hlouběji, nepřístupné smyslům, může však ujet a ztratit kontakt s realitou, stavět vzdušné zámky.
 ********
Smysloví cítí jistotu v současnosti, budoucnost vnímají jako nejistou až ohrožující. Oceňují užitečnost a praktičnost věcí. Preferují obvyklé, jasně strukturované úkoly, takové, ve kterých mohou použít osvědčené a standardní postupy. Potřebují jasné pokyny, přesné instrukce. V širším zadání se špatně orientují, hledají něco, o co by se mohli opřít, využívají, co už existuje, používají dovednosti, které dříve získali.
Intuitivní žijí tím, co by mohlo být. V současnosti se spíše nudí, budoucnost je pro ně výzvou a vzrušením. Vyhovují jim neobvyklé, nové, málo strukturované úkoly, které nechávají dostatek prostoru pro vlastní nápady a tvořivost. Při zadávání úkolu jim vyhovuje širší rámec, přibližná vodítka. Přesné instrukce nerespektují, vidí nové možnosti a zkoušejí jiné přístupy, předjímají závěr, často bez realistického zpracování dat ze zadání.