čtvrtek 3. října 2013

Charles Darwin, "Původ člověka," 1871.

 
Charles Darwin, Původ člověka, 1871
 "U divochů jsou tělesně nebo mentálně slabí brzy odstraněni, a ti, kteří přežijí, obecně vykazují životaschopný (vitální) zdravotní stav. 
My, civilizovaní lidé, na straně druhé, děláme vše proto, abychom zamezili procesu eliminace; budujeme útulky pro duševně choré, zmrzačené a nemocné, zastáváme se bezprávných a naši zdravotníci vynakládají své dovednosti, aby do poslední chvíle zachovali lidem životy. 
Je třeba si uvědomit, že následkem očkování jsou zachráněny životy tisíců lidí, kteří by dříve, vzhledem ke slabé konstituci, neštovicím podlehli. Slabí členové civilizované společnosti dále rozmnožují vlastní druh.
Nikdo, kdo provádí šlechtění domácích zvířat, nebude pochybovat o tom, že pro lidskou rasu to musí být velmi škodlivé. Je překvapující, jak rychle se nedostatek péče nebo péče nesprávně směrované, projeví v degeneraci ras domácího zvířectva; avšak kromě případu člověka samotného, těžko může někdo být tak neznalý, aby ponechal na chov ta nejhorší zvířata."  (Charles Darwin)


Isaac Asimov, „An interview with Isaac Asimov on Science and the Bible"
- "Nejsmutnějším aspektem života v současné době je to, že věda shromažďuje poznatky rychleji, než společnost shromažďuje moudrost."

-„Emocionálně jsem ateista. Nemám žádný důkaz pro to, že by Bůh neexistoval, ale předpokládám to natolik silně, že nechci ztrácet čas." (Isaac Asimov)

 Paul Davies (britský profesor teoretické fyziky )
„Pokud vesmír neměl žádný počátek v čase - to znamená, pokud existoval vždy -, je nekonečně starý. Pokud už ale nastal nekonečný počet událostí, jak je možné, že žijeme teď my? To byl vesmír po celou věčnost v klidu a teprve před krátkým časem se „probudil"? Nebo zde existovala nějaká aktivita vždy? Pokud na druhé straně měl vesmír počátek, je třeba vycházet z toho, že vznikl náhle z ničeho. To zřejmě předpokládá nějakou prapříčinu. Pokud ovšem k něčemu takovému došlo, z jakého důvodu se to stalo?"(Paul Davies)

 Mark Twain:
„Člověk je nepochybně nejzajímavější tupec, jakého si lze představit. I z těch nejzřetelnějších faktů dokáže vyvodit zcela nesprávné závěry." (Mark Twain)


 PS: Сын написал письмо деду Морозу: "Пришли мне сестричку".
 Пришёл ответ: "Пришли мне свою маму."